11 навика на хората със скрита депресия

depressionАвтор: Lexi Herrick, превод+: Отегчената домакиня

Статията е за два основни типа хора: тези, които искат да разберат материята по-добре, за да помогнат на свои близки и тези, които в описанието ще намерят самите себе си.

Депресията често протича незабелязано, не се разпознава и не се диагностицира. Човек със скрита депресия често е някой, който се бори с вътрешните си демони по невидим за останалите начин. Той може никога да не потърси медицинска помощ, а състоянието му да остане в тайна, дори от най-близките му хора. Проблемът е, че в моменти като този светът става доста черен, а вярването, че всеки сам си носи кръста не облекчава с нищо ситуацията. Основен проблем на страдащите от депресия е, че ако не им обърнете специално внимание, никога няма да разберете, че конкретният човек има проблем и то не лек, защото те:

1.      Умишлено полагат усилия да изглежда, че са добре и дори пресилено щастливи и оптимистично настроени
Погрешна е представата, че депресираният човек е непременно тъжен и унил. Депресията е много повече от обикновено настроение. Живеещите с нея се научават да прикриват истинското си състояние и дори може би са сред познатите ви, които изглеждат най-щастливи и доволни от живота. Поведението им може да варира. Но със сигурност огромен процент предпочитат да се придържат към позитивната си страна на публично място, никой не иска да е в ролята на развалящия купона, дори и това да означава да скрие начина, по който наистина се чувства.

2. Имат „лекуващи“ навици
Медицинският подход към депресията включва сериозна терапия и силни медикаменти. Но вместо тях или в добавка съществуват и ежедневни навици, които помагат на човек в подобно състояние да се справя ден след ден. Като слушането на музика, физическото натоварване, шофирането, разходките или на практика всичко, което ги кара да излязат поне за малко от дупката. Скритата депресия прави човека изобретателен в борбата със  собствените му черни мисли.

3. Имат страх от изоставяне
Всеки, който е преминал през някаква форма на депресия, знае колко е обременяваща. Не само за потърпевшия, но и за близките му. Понякога тези, на които позволиш да видят страданието в най-чистата му форма, си тръгват. И дори да е трудно да ги обвиниш за това, развиваш естествен страх от изоставяне. Този страх допълнително засилва нуждата да пазиш в тайна какво чувстваш, за да не си тръгнат хората, които най-много обичаш. Няма нищо по-ужасно от това да разголиш душата си пред някого, да му покажеш най-черните си страхове и той да си тръгне, защото не може да се справи с твоето страдание. И колкото и наивно да ви звучи, точно това се случва. Започват да те избягват, да се страхуват да те питат как си, за да не им отговориш наистина.

4. Стават професоналисти в измислянето на извинения, за да не се видите
Обикновено се извиняват с дребни физически наранявания или неразположения. Те самите ги търсят, за да не признаят и пред себе си, че в момента преживяват друга, по-дълбока криза. И винаги намират какво да кажат, за да избегнат компанията ви.

5. Развиват анормални навици за хранене и сън
Може да изглежда незначително, но подобен дисбаланс има жестоки последици. Малките знаци понякога са единствените, които ни сочат състоянието на някой със скрита депресия. Прекалена поспаливост или пък безсъние са симптоми като по учебник. Същото е с липсата на апетит или прекаляването. Сънят и храненето са основните два елемента на физическото здраве. Но те се контролират съзнателно, а депресията е задушаваща липса на контрол. Заспиването в даден момент може да стане невъзможно или сънят да се превърне в единственото възможно бягство от действителността. Същото се случва с храненето.

6. Особено внимават в приема на традиционни лекарства и стимуланти
Хората, които се опитват да се справят с депресията, внимават какво влиза в тялото им. Те знаят, че алкохолът е депресант и употребата му може да доведе до състояние на униние и го избягват по-често от здравите хора. Знаят също така, че кофеинът и захарта подобряват настроението. Познават действието на богат спектър от лекарства и знаят кои не трябва да се смесват. Знаят всичко това, защото поддържането на нормалното им външно състояние, вече се превръща в сериозна отговорност.

7. Стават чувствителни по въпроси за живота и смъртта
Не всеки с депресия има склонност към самоубийство. Но често депресията провокира уникално многопластово отношение към живота. Да се сблъскаш челно с факта, че си смъртен е често срещано при депресия. Случва се естествено, когато търсиш отговори на нормални житейски въпроси. Пропадането в емоционални дупки обаче, може да направи тези сблъсъци доста чести.

8. Често са необикновено талантливи и изразителни хора
Много от най-вдъхновяващите ни актьори, музикатни, художници и световни лидери са били в клопката на едно или друго психично заболяване. Като термина заболяване използвам съвсем повърхностно, не е задължително дълбочината на нечии емоции да е винаги симптом на нещо повече. Но хора в депресия, често изразяват себе си по удивителен начин. Те са в постоянен контакт с най-добрите и най-лошите си страни и поради това, могат да претворят в необикновени картини, музика или думи отсенките на емоциите, които изпитват.

9. Търсят смисъла на живота
Всеки иска да разбере предназначението си в този живот. Всеки иска да знае дали върви в правилната посока и дали е способен да остави следа в историята. А хората в депресия изпитват буквално ежедневен глад за това, като опит да компенсират колко крехки се чувстват отвътре. Може често да сменят посока, дори и професионално. Винаги жадуват за още и нови преживявания и са в постоянно преследване на истинското щастие.

10. Понякога надават едва доловими викове за помощ
Дори човек, който се справя със състоянието си може да има нужда от помощ. Сигнал за помощ от човек, когото познаваме като силен обаче, лесно остава незабелязан. Близките му може да го приемат направо като шега. Откога силният, който помага на всички моли за помощ? Често не е безопасно да оставим сам човек в клопката на депресията, дори той самият да настоява за това. Понякога засегнатите протягат ръка за помощ и споделят. Тези моменти са ключовии тъкмо те сближават хора в различно емоционално и душевно състояние и засилват близостта между приятели и любими. Не можеш да твърдиш, че наистина познаваш някого, ако живееш само с обвивката му.

11. Търсят любов и разбиране
Не е егоистично да криеш от света, че преминаваш през тежък период на депресия. Хората, които го правят се опитват да се защитят. Да защитят чувствата и мечтите си и хората около себе си. Някои от нещата, които прочетохте, може да ви се сторят доста мрачни. Но ако сте минавали през подобен период, знаете колко лесно е човек да се почувства наистина сам. Статията е за хора със скрита депресия, но тя най-често е такава. Живеем в свят, който насърчава криенето на грозното и неприятното. А не трябва да е така.

Най-важното, което човек в депресия трябва да осъзнае и да превърне в основна мисъл и мотивация е, че и той като всички останали търси любов и разбиране. Но начина да ги получиш е, като ги дадеш. Не обръщайте гръб на борещите се. Обичайте, когато е най-трудно. Плачете, щом имате нужда. Протегнете ръка, когато някой се затвори към вас. Излейте сърцето си, дори да се ужасявате от страх. Ако ослепеете за лошото, ще ослепеете и за доброто. Keep walking! :)

11 навика на хората със скрита депресия 5.00/5 8 votes

11 навика на хората със скрита депресия was last modified: януари 25th, 2016 by dalia
Публикувано в "Отегчената домакиня". Постоянна връзка.

Вашият коментар